June 5, 2023
Black Lives Matter | "Varför måste folk se nån DÖ för att fatta allvaret?"00:00 Intro
00:35 “Jag delade videon på George Floyd”
02:52 “BLM behövs i Sverige på samma sätt som i USA”
04:56 “Rasism finns inte i Sverige”
09:35 “Jag har blivit ovän med någon pga BLM”
12:30 “Jag dömde personer som inte delade något om BLM i somras”
14:07 “Den svarta rutan var meningslös”
16:58 “Vita personer förväntade sig att jag skulle lära dom allt om rasism”

Om Tänk till
Ungas berättelser om vad som är viktigt. Tänk till finns i sociala medier och produceras av UR som är en del av public service.

Följ oss i sociala medier
Instagram:
TikTok:

Du ansvarar själv för dina inlägg och kommentarer. UR modererar enligt:

source

41 thoughts on “Black Lives Matter | "Varför måste folk se nån DÖ för att fatta allvaret?"

 1. Hade kanske varit bra med en eventuellt påläst person runt det där bordet. En historiker eller liknande. Det är väl dock så med de flesta människor att vi ser det vi vill se.

 2. Sjukt bra & intrigerat samtal
  Den här kanalen gör så jävla rätt. Svt debatt, fast folk får komma till punkt.

  Min personliga åsikt är atrofin som sammanflätas är absurd , Sverige har inga fall av polisbrutalitet som etablerats inom poliskulturen, vad jag varit med om. Men det är mina erfarenhet som vit kille som bor i radhus, jag har ingen talan.
  De e därför ja älskar denna kanalen.
  Rätt folk kommer till tals.

 3. Tänk till : kan inte ni ha stereotyper som att när jag är snaggat stämplas till kriminel/knarklangare (har mörk hår och hud) eller en manlig man som är homosexuell blir attackerad för han inte var tjejig eller med make up. Skulle vara kul om ni hade sånt tema

 4. Efter blackout tuesday så läste jag på flera ställen att det faktiskt var en väldigt dålig strategi, dels kan ju såklart folk lägga upp en svart ruta och känna att de är klara och stolt kan säga att de inte är rasister, men dessa svarta rutor fyllde hela internet och täckte all dem viktiga information som behövde spridas. Rutorna som skulle ge svarta sina röster hörda täckte istället för dem, som om en svart ruta skulle lösa rasism liksom. Efter att jag läst dessa inlägg så tog jag ner min ruta, var det rätt beslut?

 5. Jag var en av dom som inte la ut "en svart skärm" för att den blockade viktig info under hashtagen (vilket någon svart kreatör uppmärksammat) och istället la ut en bild relaterande till BLM för att visa mitt stöd och att jag är en ally utan att skada aktivismen eller följa en trend blint.

 6. varför sitter det 4 personer och diskuterar ett ämne där alla tycker likadant? varför finns det ingen motpol eller kritiker till BLM-rörelsen? Detta samtalet leder ingenstans då det är en homogen åsiktsbild som förs fram. UR är statligt finansierat med folkets pengar, varför finns det inte fler åsikter representerade i ett samtal som detta? Man blir inte smartare av att lyssna på en diskussion där alla håller med varandra, du blir intellektuellt lat om du bara köper andras åsikter rakt av. Man blir smartare av att utifrån en mängd åsikter skapa sig en egen bild och dra egna slutsatser kring det som sägs…

 7. Älskar hur de vill att folk ska ta sin tid att sprida awareness men på samma gång vill de inte att folk ska ha sina åsikter angående BLM. Nej, funkar inte så tyvärr, inte alla människor är får som följer en rörelse med stängda ögon.

 8. Är ni medvetna om att inget av åtalen och domarna mot polisen vs George Floyd gällde rasism. Alltid en katastrof när människor dör. Men inget handlade om rasism.

 9. Polisen i Sverige och polisen i USA är inte samma. Polisen som vi har är mer utbildade, disciplinerade och vet hur man skall agera i olika situationer jämfört med dem i USA, så nej BLM har inget med oss att göra. Jag tycker att det är väldigt idiotiskt när folk säger att BLM borde finnas i Sverige och försöker att måla landet som America 2.0, när dem inte ens vet syftet bakom organisationen. BLM är ett bedrägeri organisation där grundaren har erkänt att hon har en tränad marxist och även köpt över 4st hus som är värda 2-4 millioner dollar var FRÅN donationer som BLM fick. Inga av dessa pengar har varken gått till att hjälpa african americans som har ekonomiska problem eller kompenserat black owned business som dem har förstört under deras riot. Många mörkhyade mördades under deras riot inkl en mörkhyad flicka som var 8 år gammal blev skjuten till döds i bilen när hon och hennes föräldrar var på hem.
  Jag är mörkhyad född och uppväxt i Sverige, hälften av min familj bor i USA och frågar varför människor protesterade för BLM i Sverige under pandemin när det har inget med folket att göra.
  Jag tycker att vi borde diskutera om saker som händer i Sverige och vad folk har upplevt allt från rasism, mobbning, mentala sjukdomar, ekonomi m.m.

 10. From friends in sweden I hear that the racism between blacks, arabs, eastern europeans and asians are worse then the racism from whites. If you wanna have a serious discussion about racism, you should lift that perspective as well, otherwise it just feels fake.

 11. Som Arab i Sverige kan jag empatisera med vad dem säger och står fullt ut med dem. Men även fast jag stödjer deras kamp, så hoppas jag att vi kan snacka om problemen som många svarta går igenom utan att fokuset på diskriminering mot araber glöms bort eller inte tänks på lika mycket. Sverige påverkas ju mycket av amerikansk kultur, och jag känner att det leder till att det är nästan som en trend att fokusera på just en särskild ras eller delkultur av ett samhälle, istället för rasism i övrigt.

 12. Så extremt amerikaniserad rörelse som saknar substans i Sverige. I andra nationer behövs sådana rörelser. Men känns bara som en amerikaniserat importerat problem med polisbrutalitet som knappast existerar i Sverige.Har sin substans i USA där svarta är slavättlingar men i Sverige där svarta kommit till frivilligt och saknar helt samma diskriminerande historia som i USA. Blir bara substanslöst med en sådan organisation i Sverige.

 13. Min pappa sa N-ordet idag, när jag sa till honom att han aldrig ska säga det så sa han ” vadå får man inte säga ” och sen N-ordet och så sa jag till igen att han är vit och får inte säga det och så blev han tyst men jag mår fortfarande dåligt över det liksom jag vill inte att min pappa ska bli vara rasist tänk om han säger det igen och folk är runt honom och han blir slagen:(

 14. Varför ett sånt intresse för amerikansk politik. Vem fan bryr sig om amerikanare oberoende vilken hudfärg de har. Förenta staterna borde ställas under en militär ockupation och upplösas som stat och delas upp mellan första nationerna Spanien Frankrike Nederländerna och Storbritannien.

 15. Jag får inte ha en egen åsikt och ska sprida BLM… sorry men det fungerar inte så! Men eftersom Sverige tiltar till vänster, så antar jag att den sjukligt skruvade kommunismen och dess makt knep är okej att utövas

 16. När ska ni ta in någon som kan debattera med fakta istället för er löjliga debatt! Jag har 100 frågor ni inte kan svara på men lägger upp 1 här!
  Kan ni namnet på en obeväpnad vit man som dödats av polis?
  Tack

 17. Att säga "Black lives matters" är rasism därför du skapar vi mot dom situation. Därför att det får det att låta som att inte vita liv har mening. Alla liv har mening. ALL LIFE MATTERS! Detta har inte med ras att göra, detta har med att ALLA ska sköta sig och vara snälla mot varandra, då händer inte detta. #ALL LIFE MATTERS!

 18. Har en tanke om BLM i Sverige. BLM passar i USA men i Sverige. Tänk på vad "ordet" säger. Man ställer sig i underläge. Måste finnas att annat uttryck istället för Black Lives matters.

 19. Jävla puckon, det är inte erat land men ni snackar om Sverige som om det är det. Min familj härstammar ifrån Scandinavian till urminnes tider men ni kom nyss hit. Svenska folket skall alltid komma först.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *